prof. Sławomir Buryła o Herlingu – Grudzińskim

prof. dr. hab. Sławomir Buryła

prof. dr. hab. Sławomir Buryła

Nie poznałem osobiście Herlinga – Grudzińskiego, ale miałem okazję z nim korespondować. Odnalazłem kartkę pocztową, którą przysłał mi z Neapolu do Torunia. Wcześniej wysłałem do niego list w związku z moją rozprawą i po dłuższym czasie dostałem właśnie tę kartkę z odręcznym pismem. Jeden rozdział z mojej rozprawy doktorskiej poświęciłem jemu i Tadeuszowi Borowskiemu. Chodziło o spór Herlinga – Grudzińskiego z Borowskim o tym jak pisać o obozach. I tego dotyczy ta kartka, mam nadzieję, że po powiększeniu zdjęcia da się odczytać treść pisma.

Czytaj dalej…

Koncert charytatywny pod batutą Piotra Sułkowskiego

Patrycja Piekutowska

Patrycja Piekutowska podczas koncertu w hotelu Marina Club w Tomaszkowie

15 marca w Dużej Auli Politechniki Warszawskiej odbędzie się koncert charytatywny „Wielcy Artyści – Małym Pacjentom” na rzecz modernizacji Centrum Zdrowia Dziecka. Gwiazdami wieczoru będą światowej sławy śpiewacy operowi – Artur Ruciński (baryton) i Rafał Siwek (bas). Ich występ na jednym koncercie w Polsce to wielka rzadkość i ogromne przeżycie. Znakomita Polska Orkiestra Sinfonia Iuventus im. Jerzego Semkowa, dyrygent Piotr Sułkowski, dyrektor Filharmonii Warmińsko- Mazurskiej oraz soliści wystąpią pro bono.

Czytaj dalej…

Jak mówić o łagrach?

Jak mówić o łagrach? O prozie Gustawa Herlinga-Grudzińskiego – prelekcja prof. dr. hab. Sławomira Buryły
 
„W uznaniu słów i czynów” Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ustanowił rok 2019 Rokiem Gustawa Herlinga-Grudzińskiego. To także okazja, aby uczcić 100. rocznicę urodzin tego wielkiego pisarza, która obchodzona będzie w maju br.

Czytaj dalej…

Sztuka mięsa

Dzisiaj kulinaria urastają do rangi sztuki. Przyrządzanie jedzenia i jego podawanie przypomina tworzenie dzieła wykorzystującego obraz i smak. Przygotowaliśmy w związku z tym infografikę pokazującą jak na przestrzeni lat zmieniało się spożycie mięsa. Jak zmieniała się „sztuka mięsa”. Po drugiej wojnie światowej Winston Churchill mawiał, że jeśli biedny je kurę, to albo on jest chory, albo kura. To stwierdzenie pokazuje, że kurczak był wtedy drogim, kulinarnym rarytasem.

Dzisiaj dania z drobiu goszczą niemal na każdym stole i podawane są niczym obraz na talerzu…

Czytaj dalej…